تاريخ : ۱۴۰۳/۷/۹
گلکاری نوین گلهای زینتی بخش پنجم 
گل وگیاه با شما از آفرینش خدای لایزال صحبت می کند و شما را با خلقت وطبیعت بیشتر آشنا می کنند. در این مقاله به نحوه نگهداری و مراقبت های لازم و ضروری گلهای زینتی زیر پرداختیم .
حنا
خطمی درختی
خرزهره
خطمی پر پر
خورشیدی
 
حنا Impatiens
 
 
 
گل حنا بومی آسیا است و انواع کم پر آن از قدیم در ایران کشت می شده است. 
گیاهی است یکساله یا پایا دارای ساقه ترد براق و ساده است. گلهای حنا به صورت فنجانی یا بشقابی و دارای مهمیز مشخص هستند. به صورت کم پر (در انواع قدیمی) یا پر پر در انواع جدید دیده می شوند.
انواع پایای آن جز بهترین گلهای گلخانه ای محسوب می گردند. زیرا اگر در خاک خوب کشت شود بیشتر اوقات سال گل خواهد داد و گل همیشه سبز است که تا مدتها دوام می آورد. نمونه های جدید این گل، پرپر و قطر گلهای آن 7-6 سانتیمتر است.
گل حنا دارای نمونه های پاکوتاه و پا بلند است. نمونه های پابلند آن برای هوای آزاد مناسب است و پا کوتاه آن برای پرورش در گلدان مناسب تر است. در نمونه های جدید گلها نمایان هستند. میوه گل حنا پس از رسیدن با کوچکترین ضربه دست خود به خود شکفته می شوند. به همین جهت آن را گل بی تاب یا کم تحمل می نامند.
گل حنا در رنگهای قرمز عقیقی، ارغوانی، نارنجی، صورتی، سفید و بنفش و یا در رنگهای ابلق تا خاک خال دیده می شوند. طول بعضی از نمونه های پاکوتاه به 30-20 سانتیمتر می رسند. در صورتی که طول نمونه های پا بلند به 90 سانتیمتر می رسد. گل حنا به خاک قوی و رطوبت زیاد نیاز دارد. خاک اطراف ریشه نباید هیچگاه خشک شود. به همین علت باید به خاک مواد حافظ رسوبت افزود، بذر در اوایل سال در باغچه کشت می کنند. بوته ها رشد می کنند و اوایل تابستان به گل می نشینند و ممکن است بذر را در اوایل تابستان یا اوایل پاییز در گلدان کشت نمایند. در این حالت بوته ها در زمستان گلریزان خواهند داشت. یک نوع گل حنا که گلهای آن شبیه کاملیا است از طریق قلمه زیاد می شود. این قلمه ها در آب یا در پیت مرطوب ریشه می کند. گل حنا نور زیاد و هوای ملایم نیاز دارد و در باغچه بهتر است. بوته های آن را باید سایه آفتاب کشت نمایند. چون مدت مدیدی گل خواهد داشت برای پرورش در باغچه کنار پنجره مناسب است.
 
مراقبت: خاک کمی اسیدی، رطوبت زیاد یا کم، آبیاری زیاد، حرارت متوسط و نور متوسط.
 
ازدیاد: توسط بذر در بهار و قلمه ساقه از بهار تا اواخر تابستان( قلمه به سهولت در آب ریشه می کند.) انجام می
شود.
 
کود: دو گرم در لیتر هر دو هفته یکبار از فروردین ماه تا آبانماه.
 
خاک: خاک کاملا نرم و دارای هوموس کافی مناسب است.
 
خطمی درختی Hibiscus
 
این گل مخصوص مناطق گرمسیری می باشد و در مناطب گرمسیری همیشه سبز است. گلهای بوقی زیبایی به رنگهای قرمز، زرد، صورتی، لیمویی، و حنایی بوجود می آورد. برگهای گیاه به رنگ سبز روشن و سطح آن براق است. اگر آنرا در حرارت 16 درجه سانتیگراد نگهدارند، بیشتر برگها در زمستان باقی می مانند، در غیر اینصورت اگر اواخر پاییز کمتر آنرا آبیاری کنند زمستان آبیاری را قطع کنند تا برگها بریزد، در اوایل سال بعد باید آبیاری از از سر گیرند تا برگها از نو بوجود آید.  
 گلریزان در بهار آغاز می شود و تا پاییز ادامه می یابد. اگر گل را رد گلدانی نگهداری نمایند باید پس از گلریزان آنرا هرس کنند. در گرمسیر آنرا به حال خود می گ ذارند تا ارتفاع آن به 45-36 سانتیمتر برسد. گل ختمی بیش از یکی دو روز دوام نمی آورد. اگر نو کم باشد یا پای بوته خشک شود غنچه ها ریزش می کنند. خاک شنی دارای خاکبرگ زیاد لازم است و مقداری پست برای حفظ رطوبت خوب است به نور فراوان و رطوبت نیاز دارد و در دوره گلریزان مرتبا آبیاری شود. قلمه را باید در هورمون رشد فرو برند و در خاکی از نصف شن شاهدانه ای و نصف پیت با خاک سبک کشت نمایند.
 
 
خطمی پُر پر Althaea
 
خطمی پُر پر گلی است علفی و دوساله یا چند ساله که در سال دوم گل می دهد. انواع جدیدی خطمی در همان سال اول گل می دهد و ارتفاع آن به 130 -120 سانتیمتر می رسد. برگهایش گرد، قلبی شکل و دارای بریدگیهای عمیق است. این برگها در سال اول و اوایل رشد گیاه در سطح زمین گسترده می گردند. در سال بعد از میان این برگها، توده ساقه های صخیم و محکم رشد می کنند که دارای گلهای پرپر یا نیمه پرپر می شوند. این بوته ها پس از گل دادن از بین می روند.
 
مام قسمتهای این گل دارای کرکهایی است. گل خطمی بسیار درشت و قطر گل آن به 12-5/7 سانتیمتر می رسد. به رنگهای زرد، قرمز، سفید و صورتی دیده می شود. 
 
بذر گل را در اوایل سال در هوای آزاد کشت می نمایند و پس از آنکه به اندازه کافی رشد کرد. در جای اصلی به فاصله 90-60 سانتیمتر از یکدیگر می کارند. در اردیبهشت تا خرداد ماه گل خواهد داد و به مدت دو هفته تا یک ماه گلریزان خواهد داشت. 
 
 گل ختمی پرپر را در خاک شنی پرقوت دارای زهکشی خوب و محل گرم و آفتاب رو کشت می نمایند. این گل برای کشت در عقب حاشیه گل و پوشانیدن پرچینها مناسب است.
 
مراقبت: خاک نسبتا اسیدی، رطوبت متوسط، آبیاری متوسط، حرارت و نور زیاد.
 
ازدیاد: قلمه سبز به طول 12-8 سانتیمتر از شاخه های جانبی از اوایل بهار تا اواسط تابستان در بستر ازدیاد می شود و حرارت 18 درجه سانتیگراد برای آن مناسب است.
 
کود: 3 گرم در لیتر هر هفته یکبار از اسفند تا شهریور ماه.
 
نوع خاک: مخلوطی از کود کاملا پوسیده حیوانی، مایه و تورب است. 
 
خرزهره Nerium Oleander
 
 
 
 
خرزهره بومی مناطق حاره و نیمه استوایی یوده و تنها محدودی در نواحی معتدله رشد می کند. گیاهی است دارای برگهای صاف و همیشه سبز و گلهایی به رنگ سفید، صورتی و قرمز به صورت کم پر یا پرپر که در نوک شاخه ها مجتمع می شوند. ارتفاع آن بهسه متر یا بیشتر می رسد. این گیاه در مناطق معتدله در هوای آزاد رشد می کند و از سرما آسیب چندانی نمی بیند.
 
این گل در خرداد ماه گل می دهد و گلریزان آن در چند مرحله به طور پیوسته تا اواخر بهار ادامه می یابد. تمام قسمتهای گل خرزهره سمی است. این گیاه به خاک شنی اسیدی یا خنثی که حاوی خاک برگ فراوان باشد نیاز دارد. برگهایش را باید مرتب با آب تمیز کنید تا حالت براق و شادابی اش را حفظ کند.
 
برای ازدیاد خرزهره شاخه های چوبی آنرا در آب قرار می دهند تا ریشه کند و قلمه ها را در گلدان حاوی نصف ماسه و نصف خاک برگ پیت می کارند.
 
خورشیدی Clivia miniate 
 
 
برگهای آن خطی یا نواری مانند به رنگ سبز تیره براق که به طول نیم متر می رسند و ارتفاع معمول این گیاه 50 سانتیمتر می باشد. ساقه گل دهنده ای حاوی 20-10 عدد گل بزرگ نارنجی متمایل به قرمز از اوایل تا اواسط بهار ظاهر می شود. از اوایل پاییز باید به گیاه آب کم تری داد تا طول ساقه گل دهنده به 15 سانتیمتر برسد. بعدا باید مقدار مناسب آب داده و آنرا در درجه حرارت 25-20 سانتیگراد نگهداری کرد. 
 
پس از گل دادن، خاک گلدان را عوض کرده و باید مراقبت کرد به ریشه های گوشتی آن آسیبی نرسد. اگر گل را نچینند می توان از آن بذر گرت و 10 ماه طول می کشد تا بذر برسد.
 
مراقبت: نور متوسط یا کم، آبیاری متوسط، رطوبت متوسط و خاک قلیایی.
 
ازدیاد: بوسیله بذر در حرارت 16 درجه سانتیگراد صورت می گیرد که معمولا گیاه حاصل پس از سه سال گل می دهد و توسط پاجوش نیز می شود آنرا زیاد کرد.
 
کود: سه گرم در لیتر در هفته یک بار از فروردین تا مهر.
 
نوع خاک: مخلوطی از خاک باغچه، ماسه و خاکبرگ یا خاک جنگلی مرطوب مناسب است.
 
امیدواریم مقاله گلکاری نوین گلهای های زینتی بخش پنجم مورد توجه و پسندتان قرارگرفته باشد. 
پیشاپیش از حمایت شما سپاسگزاریم.
این مطلب برگرفته از کتاب ترویج گلکاری نوین  به تالیف مهندس سید اسماعیل هاشمی اصفهانی می باشد.
 
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت آوان مشرق زمین ،عرضه کننده کلیه نهاده های کشاورزی می باشد.
خبرنامه