تاريخ : ۱۳۹۹/۴/۳۱
 لارو هلیوتیس از آفات مهم گوجه فرنگی است و علاوه بر برگ از میوه های

گوجه فرنگی تغذیه میکند و از این راه خسارت میر ساند.

 مرفولوژی:

عرض بدن حشره با بالهای باز 25 تا 30 میلیمتر است. بالهای جلویی قهوه ای متمایل به خاکستری روشن با نوارهای نامنظم تیره می باشد. بعلاوه که های تیره رنگ در انتهای بال دیده می شود. بالهای عقبی سفید ،با نوارها و لکه های تیره دیده می شود. لاروها در حداکثر رشد 30-32 میلیمتر طول دارند. رنگ آنها متغیر، عموماً سبز با خطوط تیره و روشن در طول بدن میباشد. تخم ها نیم کروی، غالباً مجتمع و برنگ زرد روشن درطول بدن میباشد.

  زیست شناسی:

 این حشره زمستان را بصورت شفیره لخت در داخل لانه های گلی در خاک می گذراند. در بهار حشرات کامل از شفیره خارج می شوند و پس از جفت گیری ، حشره ماده تخم های خود را روی علف های هرز و بعضی از گیاهان میزبان می گذراند. فعالیت حشرات کامل بیشتر نزدیک غروب آفتاب می باشد ولی در روزهای گرم ،ابری ،پرواز ، پرواز آنها در مزارع دیده می شود هر حشره ماده ممکن است 500 تا 3000 تخم بگذارد. تخم ها بصورت انفرادی گذاشته می شود. لاروها پس از خروج از تخم از برگ علف های هرز تغذیه می کنند و دوره زندگی خود را کامل میکنند . حشرات ماده نسل دوم روی گیاهان میزبان تخم ریزی می کنند و لاروهای خارج شده از تخم از برگها و میوه گیاهان میزبان مثل نخود، گوجه فرنگی و غیره تغذیه می کنند و خسارت قابل توجه به مزارع وارد می آورند این حشره در شرایط آب و هوایی آبیک 2 تا 3 نسل دارد.

معرفی آفت:

یکی از آفات مهم پنبه، توتون، گوجه فرنگی، یونجه، خشخاش، کنف، شبدر، ذرت، نخود، کنجد، بادمجان، سویا، لوبیا، ذرت خوشه ای، کدو و شاهدانه می باشد. بسیار پلی فاژ بوده و در دنیا بیش از 70 گونه میزبان برای آن گزارش شده است. لاروهای این آفت از برگهای جوان، قوزه (کرم قوزه پنبه-کرم قوزه گلرنگ)، بلال، میوه (کرم میوه گوجه فرنگی)، غلاف بذر (کرم پیله خوار نخود) گیاهان میزبان خود تغذیه می کند. در مزارع گیاهان میزبان گونه های دیگر نظیر H. Peltigera و H.viriplace نیز دیده می شوند.

زیست شناسی:

زمستان را به صورت شفیره در داخل خاک به عمق 8- 5 سانتی متری به سر می برد. خروج پروانه ها در بهار بسته به درجه حرارت از اواسط فروردین ماه شروع می شود و حشره ماده پس از جفت گیری تخمهای خود را به صورت انفرادی روی دو طرف برگها، ساقه ها، دمبرگ و برگچه های میزبان می گذارد. در شرایط مساعد 5-3 روز بعد تخمهای تفریخ شده و لاروها در همان محل شروع به تغذیه می کنند. نشو و نمای نسل اول آفت در نخود، گوجه فرنگی زودرس، یونجه و برخی علفهای هرز و به ندرت در پنبه های زود کاشت مشاهده می شود. زیان آفت در پنبه کاریها از نسل دوم به بعد مشهود و خسارت آن در نسل سوم شدید است. پروانه ها بوته های پنبه را که دارای گل هستند برای تخم گذاری ترجیح می دهند و لاروهای جوان پس از خروج از تخم ابتدا از پارانشیم برگ تغذیه نموده و رگبرگ را باقی می گذارند. سپس به غنچه، گل و قوزه حمله کرده و با سوراخ کردن قوزه ها و ورود به داخل آنها از الیاف پنبه تغذیه می نمایند. دورة لاروی حدود 3 هفته به طول می انجامد و دارای 6 سن لاروی است. سپس در داخل خاک تبدیل به شفیره می شود. دورة شفیرگی حدود 12-8 روز به طول می انجامد. طول دورة یک نسل حدود 44-38 روز نوسان دارد. دارای 4-3 نسل در سال بوده و در مناطق گرمسیر تا 5 نسل در سال دارد.

مبارزه:

۱- شخم عمیق بلافاصله پس از برداشت محصول.

۲- یخ آب زمستانه.

۳- زنبور پارازتیوئید تخم تریکو گراما

Trichogramma rhenana

Trichogramma pintoi

۴- زنبور پارازتیوئید لارو Habrobracon hebetor از Braconidae.
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت آوان مشرق زمین ،عرضه کننده کلیه نهاده های کشاورزی می باشد.
خبرنامه