تاريخ : ۱۳۹۹/۵/۱۶
نشا و نشاکاری

نشا گیاه کوچکی است که قسمت هایی از دوره رشد خود را در محیطی مناسب و کنترل شده گذرانده و پس از مساعد شدن هوای بیرون به زمین اصلی انتقال داده می شود.

نشاکاری به عمل انتقال و کاشت گیاه جوان در محل اصلی گویند.

مزایای کاشت نشا به جای بذر درزمین

1- کاهش دفعات ابیاری
با توجه به طی دوره مهم رشد ابتدایی در گلخانه که تقریبا دو ماه به طول می انجامد این مدت از دفعات ابیاری و نیز هزینه کارگری و همچنین طول مدت داشت و هزینه های ان می کاهد.

2- زود رس کردن محصول
با این روش با توجه به کاشت زود هنگام بذر در شرایط گلخانه ای در زمانی که عملا کشت ان در فضای باز بدلیل شرایط نامسائد جوی میسر نمی باشد محصول حداقل ۴۰ روز زودتر به بازار مصرف میرسد .

3- حداقل توقف رشد در مرحله انتقال
در نشاهای معمولی بدلیل ایجاد تنش در انتقال نشا از خزانه به مزرعه پس از انتقال حداقل ۲۰ روز شاهد توقف رشد جهت ترمیم ریشه های اسیب دیده و تعادل اندام ها میباشیم که در روش کشت نشای مکانیزه با توجه به تفکیک نشا در حفرات مجزا نشا بدون پارگی ریشه و سایر تنش ها به مزرعه منتقل می گردد.

4- افزایش عملکرد محصول پاییزه
با این روش به علت عدم تداخل ابیاری های ابتدایی دوره با  کاشت بهاره افزایش عملکرد در مناطق کم آب را شاهد می باشیم.

5 - تراکم مناسب بوته
به دلیل خطای بسیار جزئی و عدم احتیاج به واکاری نشا در این روش شاهد تراکم مناسب بوته و در نهایت افزایش عملکرد و حداکثر استفاده از زمین میباشیم .

6- رسیدن به حد اعلای یکنواختی کشت
 به دلیل خطای بسیار جزئی و عدم احتیاج به واکاری نشا در این روش شاهد مزرعه ای یکنواخت و یکدست هستیم که ضمن بیمه شدن در برابر افات و بیماری ها و تنشهای محیطی هزینه های عملیات داشت را کاهش خواهد داد .

7-کاهش هزینه بذر
میزان مصرف بذر در کشت نشا در برخی موارد تا ۳۰ برابر کمتر از کشت مستقیم میباشد.

8- کاهش نیروی انسانی
به دلیل حذف عملیات تنک کردن و خاکدهی بوته و واکاری بسیاری از هزینه های نیروی انسانی حذف می گردد .

9 - کاهش هزینه های جاری و کاهش استهلاک سیستمهای ابرسانی و ابیاری
بدلیل حذف دوره کاشت و کاهش طول دوره داشت هزینه های جاری و استهلاک سیستم های ذکر شده به حداقل میرسد.

10 - حذف هزینه پلاستیک
اخیرا کشاورزان با هزینه های بالای پلاستیک و نیروی انسانی و مفتول کشی در سطوح وسیع اقدام به پیش رس نمودن محصول مینمایند که این روش با کارایی بهتر و ریسک کمتر تمامی هزینه های ذکر شده را حذف مینماید.

11 - عدم انتقال بیماریهای خاکزاد و تخم حشرات
در روش نشاکاری سنتی معمولا بستر نشاخانه ضد عفونی نشده ویا بر اثر نقص های ژیش امده در این کار انواع قارچ ها و حشرات توسط این نشاها در مزرعه ژخش می شود  اما در این روش به خاطر استفاده از بستر های استریل کوکوپیت و پیت ماس و پرلیت این مساله کاملا منتفی میباشد.

آیا هر گیاهی را میتوان نشا کرد؟
انواع گياهان مختلف، تفاوت زيادي در وفق پذيري با نشا كاري دارند. وفق پذيري يك گياه براي نشا كاري با توجه به سرعتي كه ريشه هاي آسيب ديدۀ آن در طي نشا كاري، مجدداً ريشه بزنند و اينكه گياه به رشد متعارف برسد؛ تعيين مي شود. انواع سبزيجاتي كه با نشا كاري بخوبي وفق مي پذيرند از اين قراراند: گوجه فرنگي، كاهو، كلم پيچ، كلم هاي دگمه اي و كلم سياه.

كرفس، پياز، فلفل، بادنجان و گل كلم وفق پذيري متوسطي با نشاكاري دارند. اما نشاكاري آنها موفق است. كدوئيان، لگوم ها و ذرت شيرين ريشه زايي مجدد بسيار كندي دارند اما درصورتيكه مزاحمت ريشه حداقل باشد، نشا كاري موفق است. بعنوان مثال، هندوانۀ بي دانه يكي از كدوئياني است كه سالانه در هزاران هکتار نشا مي شود. محصولات نشايي راست ريشه از قبيل انواع شلغم، چغندر و هويج معمولاً منجر به تغيير شكل طبيعي ريشه و عوارض ناخوشايند گسترش ريشه مي شوند.

مهمترین اقدام قبل از انتقال نشا: مقاوم سازي نشاها
مقاوم سازي عبارت است از قراردادن گياهان نشا در درجه حرارت و رطوبت هاي كمتر و بيشتر به منظور اينكه در برابر استرس هاي مزرعه تحمل بيشتري داشته باشند مقام سازي، آبداري نشاها را كاهش مي دهد؛ روزنه هاي آنها را مي بندد و خروج بخار از آنها را كاهش مي دهد و تعادل هورموني آنها را تغيير مي دهد (افزايش ابسايزيك اسيد ABA). كه همه اينها سرعت رشد را افزايش مي دهد. بعد از مقام سازي گياهان بايد همواره قبل از نشا كاري بطور كامل آب دريافت كنند. مقام سازي زياد گياهان انرژي ذخيره شده در آنها را خارج مي كند. درجه مقاوم سازي بايد با توجه به شرايط محيطي و مزرعه در نظر گرفته شود شرايط مطلوب نشا كاري و آماده سازي صحيح مزرعه نياز به مقاوم سازي را كاهش مي دهد.

منبع :
http://goodgreen.ir
http://agrimechanization.blogfa.com
وبلاگ نشاکاری و کشاورزی
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت آوان مشرق زمین ،عرضه کننده کلیه نهاده های کشاورزی می باشد.
خبرنامه