بوتهمیری جالیز از بیماریهای گیاهی است. این بیماری به گیاهان خانواده جالیز بخصوص خیار، کدو، انواع خربزه و هندانه حمله میکند. قارچ این بیماری زمستان را غالباً به شکل هاگ در خاک و بقایای گیاهان آلوده میگذراند.
نشانههای بیماری
فرورفتگی نسج گیاهی در محل طوقه. لکههای روی میوه که ابتدا کوچک هستند و فرورفته سپس توسعه پیدا میکنند، و به منطقه وسیع آبکی به رنگ قهوهای متمایل به قرمز همراه با بوئی نامطبوع تبدیل میشود. در اثر این بیماری آوندهای چوبی بخصوص در ناحیه طوقه سریعاً تخریب میگردند و بوته در حالی که کاملاً سرحال و شاداب است از بین میرود.
عامل بیماری در تمام مراحل رشد در صورت وجود شرایط مساعد میتواند بوتهها را مورد حمله قرار دهد و سبب مرگ و از پای درآمدن بوتهها شود. در صورتی که عامل بیماری در مرحله گیاهچه گیاه را مورد حمله قرار دهد، محل حمله قارچ باریک و نرم میگردد و گیاه از بین میرود. در مرحله بعدی رشد، علائم اولیه بیماری روی ریشه تقریباً شبیه به آنچه که در مورد گیاهچه ذکر شد میباشد، ولی پس از مدتی موقعی که بوتهها رشد کردند، بوتههای مورد حمله ناگهان پژمرده شده و در حالتی که برگها سبز هستند، میخشکند که آن را به اصطلاح سبز خشک مینامند. البته این حالت زمانی روی میدهد که قارچ ریشه بوته را در مقطع عرضی کاملاً اشغال کرده باشد. این عارضه یعنی مردن ناگهانی بوتهها اغلب ۲ الی ۳ روز بعد از آبیاری روی میدهد، زیرا فراهم شدن رطوبت کافی به رشد و نمو قارچ کمک فراوان میکند و در نتیجه حمله شدید قارچ، آوندها که سبب رسیدن آب و مواد غذایی به گیاه هستند از بین میرود. میوهها نیز در صورت قرار گرفتن روی خاک مرطوب مورد حمله قرار گرفته و در ابتدا لکه کوچک، گرد، فرورفته، آبکی و به رنگ سبز تیره با قطر حدود یک سانتیمتر ظاهر میشود و سپس آلودگی به سرعت پیشرفت کرده و به صورت یک ناحیه وسیع آبکی قهوهای متمایل به قرمز ظاهر میگردد.