بذر چمن در زمین اصلی Seeding و به تولید چمن قابل انتقال (چمن رولی) اصطلاحا Sodding گفته می شود. چمن رول، یک پوشش چمن آماده است که طبق یک مدیریت درست تولید می شود. این پوشش با حداقل مقدار خاک از محل تولید خارج شده و به محل جدید منتقل می گردد. در صورتیکه چمن قابل انتقال دارای طولی حداقل چندین برابر عرض باشد و موقع انتقال پیچیده شود، به آن چمن رول گفته می شود و درصورتی که چمن رول به ابعاد کوچک تقسیم و بصورت سنگفرش و موزاییک استفاده شود چمن قطعه ای خوانده می شود.
شرایط کشت چمن رول
1. نوع بذر: بذری که برای تولید چمن رولی مورد استفاده قرار می گیرد باید فستوکای بالایی داشته باشد. رقم بذر بایستی با شرایط اقلیمی خزانه و محل نهایی انتقال همخوانی داشته باشد. همچنین قدرت تولید ریشه گسترده و قوی داشته باشد. به این منظور بذور مامر استیخ II، همیلتون II و جردن II و همچنین بذر چمن دایکوندرا توصیه می گردد.
2. بستر طراحی شده باید به نحوی باشد که بیشترین حجم ریشه را در ضخامت لایه برش جمع کند.
3. بستر تولید چمن رول باید شرایط برداشت مکانیزه را فراهم کند.
4. انعطاف بستر پس از تولید طوری باشد که در موقع عمل برداشت و جمع آوری ترک برنداشته و شبکه توسعه ریشه گسسته نشود.
5. نوع طراحی بستر به نحوی انجام گردد که در عمل برداشت بخشی از ریشه (کلاهک) قطع شود تا در موقع واکشت توده چمن وادار به ریشه دهی گردد چرا که لایه های نازک امکان ریشه دهی بهتری را در واکنش های بعدی فراهم می آورند.
6. طراحی مواد بستر و دانه بندی آن و درصد مواد آلی باید به نحوی باشد که در موقع واکشت و انتقال توسعه ریشه را در بستر جدید فراهم آورد.
7. از زمان کاشت تا موقع برداشت، حداقل دو نوبت از کودهای محتوی فسفر بالا استفاده شود. برای این منظور کود فوسیکا محصول منورت اسپانیا که محتوی 30درصد فسفر و 20 درصد پتاسیم است، توصیه می گردد.
منطقه توسعه ریشه و ضخامت لایه برش
از مهمترین مسائل در تولید چمن رول، ضخامت لایه برش می باشد. توصیه می گردد قبل از برداشت حتما سرزنی انجام شود. عوامل مهم در مدیریت بستر عبارت است از :
•توسعه عمق تا حداقل 25 سانتی متر
•توسعه افقی ریزوم در ارقام ریزوم دار در عمق حداکثر 10 سانتی متر
•توزیع ریزوم و حرکت آن به شکل غیر افقی به طوری که بستر و محل توسعه را به طور متقاطع قطع کند.
این مسئله به جهت آن است که در موقع برداشت تیغ دستگاه باعث قطع مقاطع مشخصی از ریزوم و کلاهک ریشه بشود تا در انتقال باعث گیرایی هر چه سریعتر بشود.
میزان گسترش ریزوم و استولون مهمترین عامل استحکام چمن و توانایی آن برای ریشه دهی دوباره است.
هر چه استحکام چمن و تراکم اندامهای هوایی آن ضعیف تر باشد، ضخامت چمن بریده شده باید بیشتر باشد تا جابه جایی آن امکانپذیر باشد. هر چه ضخامت لایه برش با اعمال مدیریت صحیح بستر بیشتر باشد گیرایی در محل اصلی دیرتر و هر چه ضخامت کمتر باشد گیرایی در محل جدید سریعتر خواهد بود.