تحقیققات نشان می دهد باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی موجب انواع بیماری ها می شود و کشورها برنامه های مختلفی برای مقابله دارند. اما افزایش چند برابری سرطان و دیگر بیماریهای عجیب و غریب در ایران تا چه اندازه با با باقیمانده سموم محصولات کشاورزی مختلف ارتباط دارد؟
به گزارش فارس، باقیمانده سموم در میوه ها و محصولات کشاورزی برای سلامتی بسیار مهم است و در بسیاری از کشورها برای به حداقل رساندن آن اقدامات زیادی انجام می شود.
از عوارض وجود باقیمانده سموم بیش از حد استاندارد در محصولات غذایی بسیاری از بیماریها ازجمله نارسایی و مرگ جنین و سرطان است. طی سالهای گذشته استفاده از سموم کشاورزی و کودهای شیمیایی برای افزایش تولید محصولات کشاورزی به دلیل تقاضای بیش از اندازه ای که در جهان دارد، افزایش یافته است.
جمعیت جهان بر اساس آمار سازمان خوار و بار جهانی (فائو) تا سال 2040 حدود نه میلیارد نفر خواهد شد که نیاز است برای تغذیه این همه مردم میزان تولید محصولات کشاورزی و غذا دو برابر شود. کشاورزان برای مبارزه با انواع بیماریها و آفت های گیاهی که تولید محصولشان را به خطر می اندازد، از انواع سموم استفاده می کنند و طی سالهای گذشته به دلیل فراوانی آفت و بیماریها و تنوع آن ها، میزان مصرف سموم هم بیشتر شده است.
مصرف کود شیمیایی هم روز به روز بیشتر می شود چراکه مصرف یک کیلو کود شیمیایی تولید محصول کشاورزی را تا هفت برابر افزایش می دهد. به گزارش ویکی پدیا باقیمانده سموم محصولات کشاورزی به آفت کشهایی مربوط می شود که در غذا و محصولات کشاورزی باقی می ماند.
باقیمانده سموم استانداردهایی دارد که اگر رعایت نشود، باعث بیماری در انسان خواهد شد. در کشورهای مختلف موسساتی است که این استانداردها را تدوین می کنند که معروف به MRL است. ورود این باقیمانده سموم به بدن انسان می تواند سلامتی را تهدید کند یا اگر سموم تماس مستقیمی با افراد داشته باشد، می تواند بسیار مضر باشد.
بسیاری از این باقیمانده های شیمیایی می تواند برای محیط نیز خسارت زا باشد و حتی می تواند زنجیره غذایی را تحت تاثیر قرار دهد.
تاثیر آفت کش ها بر سلامتی انسان
بسیاری از آفت کشها با هدف از بین بردن آفت مصرف می شود که سازوکار آن ها از کار انداختن سیستم عصبی آفت است. بنابراین به واسطه مشابهتی که در بیوشیمی مغز ارگانیسمهای مختلف وجود دارد تردیدهایی هست که این گونه مواد شیمیایی تاثیر منفی بر سلامت انسان داشته باشند.
مطالعات انجام شده نشان می دهد که پیوستگی مثبتی بین تاثیرگذاری این نوع سموم برای ارگانیسم ها و از جمله انسان وجود دارد و حتی احتمال ایجاد انواع سرطان را نیز دارد. اگرچه احتمالا بسیاری از مردم در معرض این نوع سموم قرار نگیرند اما باقیمانده سموم که از طریق میوه ها، سبزیجات و غذا به آن ها منتقل می شود، تحت تاثیر قرار می گیرند.
تحقیقات نشان داده است که وجود آفت کشها در نمونه های ادرار با اختلالات بیش فعالی، اوتیسم و مشکلات عاطفی و رفتاری در کودک مرتبط است و حتی احتمالا مراحل رشد کودکان را به تاخیر می اندازد.