کودها مواد مغذی مورد نیاز گیاه را تامین می کنند. با استفاده از این مواد کشاورزان مواد غذایی باکیفیت تر و با کمیت بیشتری تولید می کنند.
به علاوه با استفاده از کودهای کشاورزی می توانید باروری خاک زمین هایی که به مدت طولانی زیر کشت رفته و از نظر عناصر و موادمغذی فقیر شده اند را بهبود بخشید.
در نهایت استفاده از کودهای کشاورزی موجب بهبود شرایط زندگی در مناطق روستایی، جامعه و کشور خواهد شد. مواد غذایی مورد نیاز گیاه از طریق هوا و خاک جذب می شوند.
در صورتی که مواد غذایی مورد نیاز گیاهان به مقدار کافی در خاک وجود داشته باشند، به احتمال خیلی زیاد گیاه رشد خوبی داشته و محصول زیادی نیز حاصل می شود. اگر یکی از مواد تغذیه ای به اندازه کافی وجود نداشته باشد، ممکن است رشد گیاه محدود شده و عملکرد گیاه کاهش یابد، بنابراین برای افزایش کیفیت و کمیت تولید محصولات کشاورزی و برای تامین مواد تغذیه ای خاک از کود استفاده می شود.
کودهای کشاورزی موجب می شوند عملکرد گیاه دو برابر و حتی بیشتر افزایش یابد. مصرف کود موجب بهبود استفاده از زمین و آب می شود. این موضوع خصوصا در مناطقی که بارش کم بوده و محصولات نیاز به آبیاری دارند اهمیت پیدا می کند. در چنین حالتی عملکرد به ازای واحد آب مصرفی می تواند تا دو برابر افزایش یابد.
در خاکهای با حاصلخیزی پایین، مصرف کود موجب افزایش عمق رشد ریشه می شود.
کودها به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
1) کودهای شیمیایی
٢) کود آلی
٣) کود بیولوژیک
کود شیمیایی سریع عمل می کند، هزینه های کمتری دارد و به آسانی در مقادیر زیاد در دسترس است. کودهای شیمیایی را بر اساس نوع عنصر تقسیم بندی می کنند.
به عنوان مثال کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم. اگر کودی همه عناصر را با هم داشته باشد اصطلاحاً کود کامل نامیده می شود. کودهای شیمیایی در کارخانجات کود سازی تهیه می شوند.
اساس تولید کودهای شیمیایی واکنش زیر است:
واکنش هابر _ بوش N2+3H2 ______________ 2 NH3 N2 از هوا و H2 از گاز متان و CH4 تأمین می شود. یعنی N2+3H2 در حضور دما و فشار کاتالیزور مناسب تبدیل به دو NH3 (مولکول) می شود.
آمونیاکی که طی این واکنش تولید می شود یک کود ازت است. کود ازته با ٨٢ درصد نیتروژن یا ازت در خیلی از کشورها مستقیماً به عنوان کود در خاک تزریق می شود.
آمونیاک به عنوان ماده اولیه می تواند برای تولید سایر کودهای نیتروژنه مورد استفاده قرار گیرد. اگر NH3 را با مولکول CO2 ترکیب کنیم کود اوره تولید می شود که از پر مصرف ترین کودهای شیمیایی است. اگر NH3 را با H2SO4 ترکیب کنیم کود فسفات آمونیوم تولید می شود که از بهترین کودها برای شرایط خاک های قلیایی است.
این کودی دارای خاصیت اسیدی بوده و برای شرایط خاک ایران بسیار مطلوب و مناسب می باشد. برای بسیاری از کشاورزان، استفاده از مزایای کود شیمیایی جهت پایین آوردن هزینه های اقتصادی مطلوب است. بسیاری از کشاورزان به طور انحصاری فقط از کود آلی یا غیر آلی استفاده نمی کنند، بلکه از آنها با هم استفاده می نمایند.
با توجه به گزارش دانشگاه فلوریدا، کشاورزانی که از هر دو نوع کود ها با هم استفاده می نمایند در بازده نتایج محصول بالاتر است. از آنجا که کود به اندازه کافی برای همه کشاورزان به اندازه کافی به بارور نمودن خاک وجود ندارد، و کود شیمیایی ارزان قیمت بیشتر است، کشاورزان از کودهای شیمیایی استفاده بیشتری می نمایند.