تاريخ : ۱۳۹۹/۶/۲۵
بیماریهای مهم انگور
 
سفیدک سطحی یا سفیدک حقیقی انگور


علائم بیماری:

قارچ عامل بیماری زا ممکن است روی هر اندام جوانی اعم از برگ؛ ساقه؛ پیچک؛ گل و میوه ظاهر شود و آنرا مورد حمله قرار دهد ولی مشخص ترین علائم روی سطح فوقانی برگ ها ظاهر می شود. در بعضی از موارد این لکه ها به همین حالت بقیه فصل رویش را باقی می ماند ولی در موقعی که برگ ها بشدت مورد حمله باشند و در شرایط گرم و خشک به طرف بالا لوله می شوند و انعطاف پذیری خود را از دست می دهند. لکه ها ممکن است بعد از مدتی هر دو طرف برگ را فرا گیرد. نظیر همین نقاط روی ساقه های جوان؛ نیز تشکیل شده و بعدا" لکه ها تغییر رنگ داده و سرانجام در پاییز به رنگ قهوه ای سیاه در می آیند این قبیل شاخه ها در زمستان به راحتی قابل تشخیص از شاخه های سالم هستند . اگر خوشه های گل مورد حمله قرار گیرند بدون تلقیح مانده و ریزش پیدا می کنند. میوه ها نیز مورد حمله واقع می شوند و گرد سفید خاکستری رنگ حبه ها را پوشش می دهد. اگر میوه قبل از رشد مبتلا گردد ترش باقی می ماند و اگر بعد از رشد مبتلا گردد ترک می خورد. علت ترک خوردن میوه آن است که بخش داخلی میوه رشد خود را انجام داده ولی قسمت خارجی(پوست) که بار قارچ روی آن را فرا گرفته رشد نکرده و باعث ترکیدن آن می شود.



مبارزه:

عملیات زراعی از قبیل هرس و سوزاندن بعد از ریزش برگ ها در پاییز می باشد ولی موثرترین راه برای مبارزه با سفیدک سطحی گرد پاشی با گل گوگرد حداکثر به میزان 120 کیلوگرم به طور متوسط 60 تا 90 کیلو گرم در سه نوبت در هکتار می باشد.

مصرف گوگرد در درجه حرارت 14 تا 30 درجه سانتی گراد قابل توصیه می باشد. کمتر ا ز این درجه حرارت تاثیر خوبی روی قارچ ندارد زیرا از این درجه حرارت به پایین گوگرد بخار نمی شود و از این درجه حرارت به بالا هم توصیه نمی شود به خاطر اینکه موجب گیاهسوزی می شود.

نوبت اول – وقتی که جوانه ها تازه باز شده است.

در این نوبت به طور متوسط مقدار 15 کیلو گرم گوگرد مصرف می شود.

نوبت دوم – این مرحله وقتی است که انگور در حال گل کردن است. در این مرحله حدود 30 کیلو گرم گل گوگرد در هکتار پاشیده می شود.

نوبت سوم – وقتی است که غوره ها تازه ترش شده است. یعنی حدود 20 روز بعد از نوبت دوم. در این مرحله 45 کیلو گرم گل گوگرد در هکتار پاشیده می شود.

سه نوبتی که گفته شد مواقع مناسب برای گرد پاشی است اما نباید تصور کرد که موقعی دیگر برای گرد پاشی بی فایده است بلکه برای این کار از اول باز شدن جوانه تا شیرین شده انگور می توان این کار را انجام داد . برای گرد پاشی هرگز نباید منتظر مشاهده علائم بود. اگر در سال گذشته این بیماری در مو وجود داشته حتما" در سال بعد هم این بیماری وجود خواهد داشت. بهترین موقع مصرف گوگرد در صبح و در هوای آزاد می باشد. در صورتی که امکان استفاده از گوگرد نباشد می توان از استروبی 250-200 میلی لیتر در هزار و یا توپاس 125 تا 150 میلی لیتر در هزار استفاده کرد. توصیه می شود از این سموم سه نوبت استفاده شود.

سفیدک داخلی، سفیدک دروغین یا سفیدک کرکی مو:

بیماری ابتدا به صورت لکه های زرد کمرنگ، نیمه شفاف، روغنی و بدون حاشیه مشخص در سطح برگ ظاهر می شود و در سطح زیرین همین نقاط بار قارچ به صورت کرکی و نرم و رنگ قهوه ای شکلاتی تا خاکستری تشکیل می گردد. لکه ها مرده و نا منظم بوده و به هم پیوسته و قسمت های وسیع مرده را به وجود می آورند و باعث ریزش نا به هنگام برگ ها می شود . در دوره گل یا زمانی که میوه تشکیل می شود تمام خوشه یا قسمت هایی که مورد حمله قرار می گیرند به سرعت با رشد قارچ پوشیده شده و دانه ها از بین می رود. آلودگی اگر موقعی انجام شود که غوره ها به نصف رسیده باشد رشد قارچ بیشتر به صورت داخلی انجام خواهد شد و غوره ها تا حدودی چرمی و چروکیده و قرمز قهوه ای رنگ خواهد شد. سطح شاخه ها ممکن است به طور کلی با رشد کرکی قارچ پوشانده شود. در آلودگی هایی که خیلی دیر انجام شود، شاخه ها ممکن است از بین نروند ولی به درجات مختلف پیچیدگی نشان می دهند. بریدن شاخه های نزدیک یه زمین در صورت امکان به تهویه کمک کرده و به کاهش بیماری کمک می کند. استفاده از ارقام مقاوم و مصرف قارچکش هایی مانند پروفایلر و آلیادو طی 2-3 نوبت برای سم پاشی توصیه می شود.



آنتراکنوز مو:

عامل آنتراگنوز مو می تواند به ساقه، برگ و خوشه مو حمله کند. بر روی شاخه های یکساله قارچ ایجاد زخم یا شانکر هایی می کند . معمولا" این شانکر ها به صورت عمیق و فرورفته که مرکز آن به رنگ قهوه ای و حشیه آن سیاه تا تیره رنگی لکه ها را احاطه کرده در بافت اطراف شانکر معمولا" میسلیوم های قارچ نفوذ می کند روی برگ های مو لکه های سیاه رنگی ایجاد می کند که پس از مدتی لکه ها نکروز شده و می خشکد. پس از خشکیدن ممکن است مرکز لکه ها ریزش پیدا کند و برگ ها حالت غربالی را به خود گیرد. علائم بیماری روی میوه ها شامل لکه های گرد فرو رفته که مرکز آن خاکستری و اطراف آن تیره است، می باشد. اگر آلودگی زود اتفاق بیافتد باعث متوقف شدن رشد و ریزش خوشه ها می شود. برای مبارزه مصرف قارچ کش بردوفیکس طی سه نوبت به مقدار 5 لیتر در هزار قابل توصیه است.

 

پوسیدگی خاکستری مو :

این بیماری تحت عنوان پوسیدگی خاکستری است و آن کلونی های سفید تا خاکستری است که در شرایط مرطوب به روی بافت آلوده ایحاد می کند. بنابراین در سالی که بارندگی بیشتر باشد میزان شدت بیماری به مراتب بیشتر می شود در اثر این بیماری بر روی برگ و میوه لکه های پهنی به وجود می آید که اینها در ابتدا به رنگ قهوه ای سپس به رنگ قرمز در می آید. در شرایط مرطوب و ملایم روی شاخه ها هم ظاهر می شود به طوری که لکه ها ی کشیده با حاشیه قهوه ای رنگی در روی شاخه ها ظاهر می شود چنین شاخه هایی ممکن است دچار پژمردگی یا خشکیدگی شود. خسارت معمولا" روی خوشه در شرایط مرطوب شدت پیدا می کند و در زمان رسیدن انگور پیدا می شود. عامل بیماری از طریق زخم شدن میوه هم راه پیدا می کند و باعث کاهش کیفیت محصول می شود. برای مبارزه با این بیماری سمپاشی که بر علیه سفیدک داخلی انگور انجام می شود همزمان می تواند این بیماری را همزمان کنترل کند ولی وقتی بر علیه سفیدک مبارزه انجام نمی شود و رطوب در حد بالایی است یک تا سه بار باید مناطق آلوده توسط سموم مسی سم پاشی شود.

 
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت آوان مشرق زمین ،عرضه کننده کلیه نهاده های کشاورزی می باشد.
خبرنامه