عملکرد مثبت درختان با فروت ست
در بهار، جوانه های گل درختان که در پاییز تشکیل شده اند متورم شده و آماده باز شدن هستند. در طول دوره کوتاه گلدهی، محصول یک تغییر هورمونی را تجربه می کند که از مرحله رویشی اولیه به این مرحله تولید مثلی بسیار مهم حرکت می کنند.
معمولا درختان در یک سال بسیار پر بار و پربازده هستند اما در سال بعد بازدهی آن ها کاهش مییابد. به این موضوع سال آوری گفته میشود. در واقع می توان اینگونه گفت که در سال پر بار، درخت میوه در صورت کمبود مواد غذایی و عدم تغذیه درست قادر نیست تمام نیاز غذایی میوه ها را تامین نموده و لذا میوه ها در زمان پرشدن، از محتوای مواد غذایی موجود در جوانه های سال بعد بهره می گیرند و به عبارتی آنها را تخلیه می نمایند و یا میوه ها مانع از رسیدن مواد غذایی به جوانه های سال بعد می شوند؛ چرا که میوه ها در سر راه عبور مواد غذایی از برگ به جوانه ها قرار دارند. پس جوانه های سال آینده خصوصا در سال پر بار درخت، مواد غذایی کمتری دریافت می کنند و یا مواد غذایی خود را از دست داده و تخلیه می شوند.
بنابراین با ضعیف شدن این جوانه ها زمینه برای ریزش آنها فراهم می شود؛ درختی که به دلیل ضعف و خستگی، جوانه های خود را از دست داده است، دیگر توان تولید محصول مناسب را ندارد. در نتیجه بدون وجود جوانه های زایشی محصولی تولید نخواهد شد و درختان کم بار خواهند بود.
برای رفع این مشکل باید تلاش نمود در سال پر بار، جوانه های زایشی بیشتری را حفظ کرد که این تنها با تغذیه کافی و درست درخت امکان پذیر است؛ به گونه ای که در سال پر بار باید آن قدر مواد غذایی در دسترس درخت قرار بگیرد که علاوه بر تامین مواد غذایی مورد نیاز برای میوه ها، بخشی نیز به جوانه های سال بعد برسد و میوه ها مجبور به مصرف مواد غذایی جوانه های سال بعد نشوند.
جوانه های زایشی و تولید گل برای بازدهی بسیار حائز اهمیت هستند بنابراین با افزایش تعداد جوانه های زایشی و تولید گل می توان به محصول بیشتری در هر سال رسید. از این رو کود فروت ست تاثیر بسیار عالی بر جلوگیری از سال آوری درختان دارد و سبب میشود تا درختان هرساله باردهی خوبی داشته باشند و عملکرد آنها کاهش پیدا نکند. این کود با تامین مواد مورد نیاز گیاه، افزایش تعداد جوانههای زایشی و تولید گل این معضل را رفع میکند و با تامین عناصر مغذی از تخلیه خاک و در نتیجه کاهش بازدهی درختان پیشگیری خواهد کرد.. فروت ست از کودهای پرطرفدار در بین باغداران است چرا که با حفظ عملکرد مثبت درختان منجر به سودآوری برای آنها میشود.
کود فروت ست یک کود بهاره است که از انواع کود شیمیایی محسوب می شود و به شکل مایع و جامد موجود بوده و برای افزایش باردهی و تولید محصول مورد استفاده قرار میگیرد و با تامین مواد مورد نیاز گیاه برای تلقیح و گلدهی منجر به افزایش باروری درختان می شود. عملکرد مثبت درختان با فروت ست علاوه بر افزایش کمیت سبب افزایش کیفیت محصولات نیز میگردد.
این کود میزان گلدهی و تولید میوه را افزایش داده و بطورکلی باعث رشد و توسعه بیشتر اندام های سبز گیاهان می شود. علاوه بر این استفاده از کود بهاره باعث افزایش مقاومت درختان در برابر تنش های مختلف از جمله سرمازدگی بهاری می شود.
در ابتدای فصل، بخش هوایی درخت شامل جوانه های زایشی(گل) و رویشی(برگ) فعالیت خود را با رشدی سریع آغاز می کنند. این در حالی است که ریشه های فعال هنوز به اندازه کافی شروع به رشد و نمو و جذب عناصر غذایی از خاک نکرده اند که بتوانند نیاز هوایی درخت را برطرف کنند.
به همین علت بهترین زمان مصرف کود فروت ست در اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار است. زیرا با گرم شدن هوا درختان از خواب عمیق زمستانی خارج میشوند. در واقع هنگامی که جوانههای درخت شروع به متورم شدن میکنند زمان مناسبی برای استفاده از این کود است در این زمان بیشتر میزان جذب رخ میدهد زیرا پوست درختان که در این زمان قهوهای روشن است میتوانند به خوبی کود را جذب کنند.
بدین منظور مصرف این کود در اواخر فصل زمستان سبب می شود عناصر غذایی که برای درخت ضروری است در آن ذخیره شده و با شروع فصل جدید در اختیار درخت قرار گیرد و همچنین از بروز اختلال در شروع فعالیت زیستی گیاه و جوانه زنی جلوگیری می کند.
اکثر کشاورزان بر این باور هستند که شروع فعالیت باغداری با شروع فصل بهار و پس از اتمام شکوفه دهی می باشد در صورتیکه زمان طلایی عملیات باغداری در انتهای فصل تابستان و قبل از به خواب رفتن درختان می باشد. این شرایط مناسب استفاده از کود فروت ست نیز هست. در طی مرحله زایشی و به دلیل رقابت اندام های زایشی با ریشه ها برای جذب عناصر غذایی، فعالیت ریشه ها کاهش یافته و در پی آن جذب عناصر غذایی کم می شود. عناصر غذایی مورد نیاز در این مرحله یا از ذخیره درخت ( که در فصل رشد قبل جمع آوری کرده است ) تامین می شود و یا از طریق تغذیه برگی یا همان محلول پاشی کود علاوه بر این برای بازدهی خوب درختان، می توان این کود را پس از برداشت میوه و قبل از ریختن برگ های درخت مورد استفاده قرار داد. این مسئله باعث از بین رفتن مسئله سال آوری در درختان می شود پس درنتیجه عملکرد مثبت درختان با فروت ست به کنترل سال آوری کمک می کند.
مزایای استفاده از کود فروت ست
• مهمترین اثر این کود افزایش گلدهی و میوهدهی است.
• عملکرد گرده افشانی و لقاح را بهبود میدهد.
• این کود با تنظیم هورمونهای رشد میوهدهی را کنترل میکند.
•
مهم است که گیاهان در طول گلدهی و باردهی آب کافی دریافت کنند.
هم تنش آبی و هم آبیاری می توانند زنده ماندن گرده ها را کاهش دهند که منجر به میوه دهی ضعیف می شود.
از این سو این کود منجر به افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش ها میشود.
• در استفاده از این کود ریزش برگها و میوهها کاهش مییابد.
• باعث افزایش رشد رویشی و گسترش بخشها و اندامهای سبز گیاه میشود.
• سرعت جذب بالایی دارد.
• محرک زیستی است.
عناصر تشکیل دهنده کود فروت ست
نیتروژن: این عنصر تاثیر زیادی بر رشد رویشی و نقش مهمی در فتوسنتز به عهده دارد. همچنین برای تشکیل پروتئینها و اسیدنوکلئیکها ضروری است.
روی: این عنصر از عناصر کم مصرف و ضروری مورد نیاز گیاه است که برای تولید کلروفیل، طعم محصولات، و متابولیسم نیتروژن مورد نیاز است. این عنصر باعث افزایش سرعت فتوسنتز میشود. در صورت عدم تامین کامل نیاز گیاه به این عنصر، فرایندهای جوانهزنی به تعویق می افتد. بیدار شدن به موقع جوانه های رویشی و زایشی از خواب زمستانه و گرده افشانی موفق، مهم ترین نقش این عنصر در درخت است. باغات مبتلا به کمبود روی دیرتر از باغات سالم از خواب بیدار می شوند، فاصله میانگره ها در درختان کوتاه شده و سرشاخه ها حالت جارویی پیدا می کنند.
بور: بور نیز از دیگر عناصر کم مصرف مورد نیاز گیاه است که از ناتوانی در لقاح گلها جلوگیری میکند و در نتیجه به تولید میوههای سالم و کامل کمک میکند.
لازم به ذکر است در مناطقی که میزان بور در آب آبیاری و برگ بالا باشد (مسمومیت) بور بایستی ازترکیب فروت ست حذف شود.
همچنین فسفر موجود در کوددهی بهاره ، سبب تقویت ریشه درخت شده و در نتیجه، غذارسانی بیشتر از خاک به درخت، سبب بهبود کیفیت محصول و افزایش آن خواهد شد و برای کشاورزان دیدن عملکرد مثبت درختان با فروت ست بسیار لذت بخش است.