کلیاتی در نشاء کاری گوجه فرنگی
تولید نشاء یا نهال، یعنی کاشت بذر در قطعه ای از زمین که شرایط محیطی و تغذیه ای کاملا مدیریت شده و تحت کنترل دارد و پس از چند هفته که گیاه به رشدی نسبی رسید برای نمو بیشتر به زمین اصلی انتقال داده می شود.
هدف از کشت نشاء
• نشاء کاری گوجه فرنگی باعث صرفه جویی در زمان میشود.
• رشد یکنواخت و همسان گیاهان نسبت به کشت مستقیم.
• باعث کنترل شرایط نامناسب محیطی، تنش ها و عوامل بیماری زا در حین کشت نشاء و حفظ بیشتر گیاه
• کاهش دوره پرورش گیاه و پیش رس کردن برخی از گیاهان به همین علت تولید دو یا چند مرتبه محصول در طول یک فصل رشد
• امکان رسیدگی بیشتر به نشاء ها
• تولید گیاه سالم تر و قوی تر در نتیجه امکان انتخاب گیاهان بهتر حین انتقال به زمین اصلی
• صرفه جویی در هزینه ها از کاهش قیمت خرید بذر تا هزینه های کارگری، کوددهی، آبیاری و ...
• صرفه جویی در تعداد بذر
• افزایش درصد جوانه زنی بذرها به دلیل تامین نیازها و شرایط مناسب محیطی
تولید نشاء گوجه فرنگی
گوجه فرنگی محصولی است که سطح زیر کشت قابل توجهی را به خود اختصاص داده و افراد زیادی در کشور به کشت این محصول مشغولند.
همانطور که اشاره شد تولید نشاء روش بهتری برای کاشت محصولاتی از قبیل گوجه فرنگی است. برای نشاء کاری گوجه فرنگی می توانید آنها را در خزانه یا با استفاده از سینی نشاء پرورش دهید.
معایب کشت مستقیم بذر
معایب کشت مستقیم بذر
1. به علت ریز بودن بذر و نامساعد بودن بستر در کشت مستقیم گوجه فرنگی، گاهی منجر به بد سبزی و عدم یکنواختی بوته ها در مزارع می شوند تعداد زیادی از بذر های کاشت شده بعد از جوانه زدن نمی توانند خود را به سطح خاک برسانند و یا ظهور جوانه با تاخیر انجام گیرد.
2. در کشت مستقیم، گوجه کار برای رسیدن به تراکم مناسب باید تعداد بذر بیشتری کشت کند. به طور معمول در این شرایط کشاورزان چند بذر را در یک چاله کشت کرده که این امر منجر می شود که چندین بوته در کنار هم سبز شوند که نهایتا منجر به رقابت بوته ها برای جذب آب، مواد غذایی و نور می شود و معمولا بوته های تولید شده در چنین وضعیتی باریک و ضعیف هستند و این گیاهان به دلیل عدم تهویه مناسب، بیشتر مستعد بیماری می شوند و عملکرد بسیار پایین تری هم دارند و یا متحمل هزینه می شوند تا گیاهان را تنک کنند.
3. به طور معمول در کشت مستقیم، بازدهی مصرف آب، سم، کود، زمین کشاورزی کمتر از کشت نشایی است. در کل بازدهی کشت بذر مستقیم کمتر است.
4. در کشت مستقیم برداشت محصول حدود یک تا دو ماه به تاخیر می افتد.
مزایای نشاءکاری گوجه فرنگی
• کاهش تعداد بذر مصرفی، در نتیجه کاهش هزینه بذر و کاهش هزینه کارگری
• تولید نشاءهای جوان قوی وسالم
• قابلیت انتقال نشاءهای قویتر به مزرعه اصلی
• ایجاد یک مزرعه یکنواخت و با بوتههای سالم و قوی
• کاهش فصل رشدی گوجه فرنگی
• کنترل بهتر علفهای هرز
• کنترل بهتر بیماریهای ریشه و طوقه
• افزایش عملکرد نهایی
کشت در سینی نشاء
کشت در سینی نشاء
در این روش باید ابتدا بستر کشت مناسبی را تهیه کرده (شامل کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت باشد)، سپس دو سوم
سینی های نشاء را با بستر کشت پر کرده و در ادامه در هر سلول از سینی یک بذر را قرار دهید و روی آن را با همان بستر کشت بپوشانید. سپس سینیهای نشاء را در یک مکان مناسب با شرایطی مانند گلخانه قرار داده تا بذرها جوانه بزنند. پس از اینکه نشاء ۶ برگی شد بهترین زمان برای انتقال به مزرعه است.
هنگام انتقال و نشاء گوجه فرنگی در زمین اصلی باید توجه داشت که خاک از نظر مواد آلی غنی باشد و از لحاظ بافت سبک بوده و دارای زهکشی خوبی باشد که در مراحل بعدی رشد گیاه با مشکل مواجه نگردد.
تقویت نشاءگوجه فرنگی
یکی از مهمترین مراحل تقویت گوجه فرنگی کوددهی نشاء بوده که از اهمیت ویژهای برخوردار است. زیرا نشاءکاری گوجه فرنگی یکی از کلیدیترین مراحلی است که میتوان گیاه قوی و سالمی را تولید نمود که در ادامه، رشد گیاه با مشکل مواجه نگردد. در این مرحله استفاده از
کودهای مناسب محرک رشد و
هورمون ریشه زا که سبب رشد ریشه در طی اولین مراحل رشدی گیاه و افزایش جذب مواد غذایی می شوند و مانع از تنش های بعد از انتقال نشاء شده، توصیه می گردد. علاوه بر این کودهای حاوی عناصری همچون ازت، فسفر پتاسیم برای رشد گیاه لازم است.
کودهای ماکرو NPK
سه عنصر اصلی ماکرو برای رشد گیاه ازت، فسفر و پتاسیم می باشد که هر یک از این عناصر به منظور خاصی در گیاه استفاده میگردند.
عنصر ازت:
یکی از عناصر مورد نیاز برای رشد رویشی عنصر ازت است که سبب رشد ساقه و برگهای گیاه میگردد. باید توجه داشته باشید که در این مرحله به مقدار مناسبی از این عنصر استفاده کنید زیرا استفاده بیش از حد از این عنصر سبب رشد بیش از حد ساقه و بلند شدن آنها میشود که نهایتا سبب تولید نشاء ضعیفی میگردد علاوه بر این حساسیت گیاه به بیماری ها نیز بیشتر می شود.
عنصر فسفر:
برای اینکه نشاءهای تازه رشد کرده ریشه دهی مناسبی را انجام دهند به عناصری مانند فسفر نیاز دارند. زیرا در این مرحله هرچه نشاء ریشههای افشانتری ایجاد کند در مراحل بعدی بهتر میتواند مواد غذایی را جذب کند. پس در این مرحله استفاده از عنصر فسفر به منظور افزایش حجم ریشه توصیه میگردد.
عنصر پتاسیم:
یکی از عناصر مناسب برای حفظ ساختار سلولی ریشه و مقاومت ریشه در زمان رشد نشاء در برابر بسیاری از عوامل مختلف مانند بیمارگرهای قارچی عنصر پتاسیم است، این عنصر همچنین تحمل گیاه را در برابر خشکی افزایش داده و از ورس یا خوابیدگی آن جلوگیری میکند. به همین دلیل استفاده از کودی که حاوی عنصر پتاسیم باشد، در این مرحله حائز اهمیت است.
توجه داشته باشید که میزان استفاده از هر یک از این کودها، با توجه به نیاز گیاه یا شرایط تولید نشاء ممکن است متفاوت باشد از این رو بهتر است قبل از اقدام به کوددهی حتما با کارشناس متخصص مشورت نمایید، که بتوانند بهترین توصیه را به شما ارائه دهند.
برای تهیه کود کامل لطفا روی
لینک کلیک کنید.
نحوه کاشت گوجه فرنگی در چند مرحله فوق العاده آسان
نحوه کاشت گوجه فرنگی در چند مرحله فوق العاده آسان
1. انتخاب محیط پرنور.
گوجه فرنگی برای رشد و تولید میوه به آفتاب کامل (6 ساعت یا بیشتر در روز) نیاز دارد.
2. به ساختن خاک عالی فکر کنید نه فقط خوب.
گیاهان گوجه فرنگی به خاکی با زهکشی خوب نیاز دارند. کمپوست ، کود دامی و پیت ماس کمک می کند تا خاک عالی بدست بیاید.
3. سازگاری نهال ها
سازگاری آهسته نهال های جوان با شرایط بیرون، سبب مقاومت نسبت به شرایط محیطی کنترل نشده خارج از محیط گلخانه و خزانه می شود است. برای این کار نشاء ها چند روز قبل از انتقال به زمین اصلی باید بیرون از محیط خزانه و گلخانه قرار گرفته تا با شرایط وفق پذیرد.
برای مثال می توان هر روز با حداقل 15 دقیقه شروع کنید، نهال های خود را در فضای باز قرار دهید. هر زمان حضور در فضای باز را افزایش دهید تا در نهایت بتوانند یک روز کامل در فضای باز باشند.
4. نشاء کاری گوجه فرنگی باید زمانی انجام شود که خطر سرمازدگی آنها را تهدید نکند.
5. فاصله کشت را رعایت کنید. فواصل بر اساس بوته بندی بین 40 تا 70 سانتی متر متغیر است.برخی ارقام به علت بوته بندی قوی ای که دارند فواصل کشت باید بیشتر از 50 سانتی متر باشد.
6. عمق کاشت باید به نحوی باشد که پایین ترین برگ های گیاه درست بالای خط خاک باشد.
7. گیاه دچار تنش خشکی نشود مخصوصا در اوایل زمان انتقال به زمین اصلی.
امیدواریم مطلب آموزشی کلیاتی در نشاء کاری گوجه فرنگی مورد توجه و پسندتان قرار گرفته و با استفاده از آن بتوانید مدیریت صحیحی روی مزرعه خود داشته باشید.
این مطلب توسط تیم تحقیقاتی آوان مشرق زمین تألیف شده است. استفاده از مطالب برای نشر علم و آگاهی با ذکر منبع و درج لینک مانعی ندارد.