تاريخ : ۱۴۰۲/۲/۲۰
باید ها و نباید های اصول کاشت چمن 
 
چمن گیاهی تک لپه از خانواده پواسه می باشد که نقطه رویشی آن در قسمت بالای طوقه و نزدیک خاک قرار دارد به همین دلیل چمن زنی اختلالی در سیستم رشد چمن ایجاد نمی کند. چمن ها از لحاظ شکل ظاهری (ریز یا درشت)، احتیاجات آبی و نوری، نیازهای حرارتی، نیازهای نگهداری و کاربرد، بسیار متنوع هستند. به همین دلیل برای انتخاب چمن مناسب منطقه از لحاظ خصوصیات گیاهی، شرایط آب و هوایی ، خاک منطقه و مدیریت صحیح نگهداری باید توجه داشت. 
 
 انتخاب بذر مناسب
 
در این مقاله به اصول کاشت چمن بپردازیم برای کاشت چمن باید ریز بذری انتخاب شود که با شرایط زندگی، بودجه و محل زندگی سازگار باشد. به عنوان مثال آیا محیط مد نظرآفتاب گیراست؟ هدف از کاشت فقط سرسبزی محل است یا تردد روی آن انجام می شود؟ و سوالاتی ازاین قبیل. با بررسی این موارد می توان بهترین رقم و نوع چمن را انتخاب نمود.
 
بررسی خاک
 
مقدار PH ایده آل برای بسیاری از کشت ها بین 6 الی 7 می باشد. در صورت مغایرت با این PH  استفاده از اصلاح کننده ها پیشنهاد می شود. 
تحقیقات نشان می دهد اگر اصول  کاشت چمن به درستی صورت پذیرد و مراقبت های پس ازکاشت انجام شود، می توان چمنی ایده آل داشت حتی اگر مسأله ی آزمایش خاک نیز درمیان نباشد.
 
آماده کردن زمین برای کاشت چمن
 
اگر نیاز به اصلاح زمین باشد باید حداقل 10 تا 15 سانتی متر خاک شنی به بخش بالایی خاک اضافه شود. سپس بستر کاشت را تراز نموده و توسط غلطک متراکم و سفت کرد. برای حصول نتیجه بهتر می توان مقداری کود به بخش بالایی خاک اضافه نماییم.
برای انتخاب بذر ، بهتر است همواره از بذرهای گواهی شده و به میزان توصیه شده استفاده نمود.
برای پخش یکنواخت بذرها می توان در دو جهت عمود بر هم این کار را انجام داد.
بذرها را در عمق نیم سانتی متری خاک قرار داده و اطمینان حاصل شود که بذر به خوبی با خاک در ارتباط است.
جهت تماس بهتر بذرها با خاک می توان از شن کش و در صورت امکان از غلطک استفاده نمود.
 
 آبیاری چمن
 
یکی از اصول کاشت چمن مرتب کردن سطح خاک تا زمان جوانه زنی کامل، باید مرطوب نگه داشته شود. پس از استقرار کامل چمن، بسته به منطقه، شرایط دمایی و نیاز گیاه باید اقدام به آبیاری نمود.
 
نگهداری از چمن
 
برای اینکه چمن ها سرزنده باشد هر از چند گاهی با دستگاه چمن‌زنی، چمن های بلند کوتاه و هرس شود، هر چقدر این عمل انجام شود گیاه شاداب تر و زنده تر به نظر می‌رسد. هنگامی که ارتفاع چمن ها به حداقل ۱۰سانتی متر رسیدند، می توان آن را مرتب کرد ولی برای داشتن چمن مستحکم و مقاوم باید تنها ۳سانتی متر( و یا 3/1 ارتفاع کل) از چمن را سرزنی نمود تا به ریشه ی آن فشار وارد نشود. 
همواره برای داشتن چمن زیبا و سالم باید برنامه ی منظم و مناسبی برای آبیاری، چمن زنی و کوددهی داشت.
 
تفاوت چمن اسپرت با چمن زینتی:
 
 
 
تفاوت چمن اسپرت با چمن زینتی:
به چمن مورد استفاده در استادیوم ها و مکان هایی که تردد بالایی دارند و ترکیبی بیشتر از یک بذر است چمن اسپرت و چمن کاشته شده در باغات یا مکان هایی که رفت و آمد بر روی چمن انجام نمی شود، چمن زینتی گفته میشود. چمن اسپرت با رنگ تیره تر، قدرت پاخوری بالاتر و مقاوم تر و چمن زینتی با رنگ روشن تر و زیباتر، پاخوری ضعیف تر از هم مجزا می شوند.
 
مراحل کاشت بذر چمن به ترتیب عبارت است از:
 
آماده سازی زمین:
زمینی که بذر چمن در آن قرار میگیرد باید از قبل شخم زده، کود پاشی شده و دارای زهکش مناسب باشد. بذر چمن به غرقابی بسیار حساس است و باید زهکشی به صورتی باشد که آب اضافی در زمین جمع نشود و به راحتی از خاک خارج شود. زمینی که چمن در آن کاشته می شود باید قبل از پاشش بذرها به خوبی هموار و کوبیده شده باشد. تراز بودن زمین بسیار مهم است. باید مطمئن شویم که زمین دارای پستی و بلندی نباشد چرا که در زمان آبیاری، آب در قسمت های گود جمع شده و این باعث خفگی چمن می شود. بر عکس در قسمت های بلندتر آب به چمن ها نرسیده و بستر زودتر خشک می شود.
 
افزودن کود مناسب به خاک:
اصولا از کود حیوانی برای این کار استفاده می شود. کود دامی پوسیده شده و عاری از علف های هرز و آلودگی و آفات می تواند نیاز چمن را تامین کند. 
 
غلطک زدن خاک:
به منظور سفت کردن خاک و همینطور تسطیح بیشتر زمین انجام می شود.
 
کاشت بذر:
توزیع یکنواخت بذر می تواند یک بستر یکدست سبز شده از چمن بدهد. کاشت به وسیله دست یا به وسیله دستگاه انجام می گردد. با توجه به نوع بذر و نحوه دستور العمل گفته شده برای هر متر مربع، مقدار بذر لازم جدا و به صورت یکنواخت بر روی سطح مشخص شده پاشیده می شود. برای یکنواختی بیشتر بهتر است یک بار به صورت عمودی و بار دیگر به صورت افقی بذر پاشی انجام شود. سپس سطح را کمی شن کشی می کنیم تا بذرها در تماس با خاک قرار گیرند. بذر ها پس از 7 الی 15 روز از خاک بیرون می آید. نکته قابل ذکر این است که مدت زمان رشد چمن بسته به ریز بذر موجود است به طوری که گونه فستوکا در چمن پراکنده رشد میکنند.  
علت این امر این است که نوع فستوکا دیر رشد است و گونه های دیگر سریع الرشد است و بعد از چند روز چمن های فستوکا رشد کرده و فضا های خالی را پر میکند و زیبایی بسیار زیادی نیز دارند.
مـیـزان بـذر مـورد نـیـاز در مـتـر مـربـع مـتـفـاوت مـی بـاشـد . به طوریکه در هـر متر مربع50 الـ‍ی ۷۰ گـرم بـذر اسـتـفـاده مـی شـود.
معمولا اگـر ایـن مـیـزان بـذر بـیـشـتر از حد مـجـاز بـاشد رنـگ چمن زرد مـی شـود و اگـر مـیـزان بـذر کـمتر از مجاز باشد در میـان چـمـن لـکـه لـکـه هـای خـالـی قـرار مـی گـیـرد.
 
گونه های چمن
 
 
Festuca arundinaceous:  
  • به علت تحمل خوب دمای پایین مناسب مناطق نسبتا سردسیر میباشد.
  • 20-14 روز جوانه زنی آن طول می کشد.
  • تا حدی قابلیت تحمل کم آبی دارد.
  • برخی واریته های فستوکا، تولید ریزوم می کند.
قابل ذکر است ارقام مختلف  فستوکا در چمن ها خصوصیات منحصر به فرد و متفاوتی از هم دارند. به طوریکه
  • Festuca ovina تحمل خوب نسبت به کم آبی و نیاز به مواد غذایی آن پایین می باشد. یک رقم بسیار انعطاف پذیر که جهت استفاده در طیف وسیعی از مخلوط چمن ها کاربرد دارد. 
  • Festuca rubra commutata تراکم بالا و تحمل به چمن زنی در ارتفاع پایین این واریته را مناسب زمین های گلف و فضای سبز کرده است. نیاز آبی و کودی پایینی نیز دارد. 
  • Festuca rubra litolaris تراکم بالا و تحمل به چمن زنی در ارتفاع پایین این واریته را مناسب زمین های گلف و فضای سبز کرده است. همچنین تا حدودی به شوری خاک متحمل می باشد. این نوع چمن قابلیت ترمیم و بازسازی خود در مناطق آسیب دیده از طریق رانر دارد.
  • Festuca rubra rubra رشد ریزومی باعث تثبیت منطقه ریشه شده که این خود تا حدودی منجر به ترمیم آسیب دیدگی ها می گردد. این رقم تحمل کوتاه کردن زیاد را ندارد و مناسب بخش های خاصی می باشد که تا ارتفاع زیادی نباید کوتاه شود. ولی با این حال به دلیل داشتن ریزوم، تا حدودی قابلیت بازسازی داشته و در برخی مخلوط های چمن کاربرد دارد.
  • Agrostis capillaris syn. Tenuis ایده آل جهت مخلوط با انواع فستوکاها جهت زمین گلف. در شرایط رشدی نسبتا ضعیف بهترین عملکرد را نسبت به سایر گونه ها دارد.
Poa Pratensis  : 
  • ریشه بلند  
  • مقاومت به خشکی کمی دارند.
  • قابلیت احیاء دوباره، در نتیجه مناسب مکان هایی که بر روی آن راه می روند. پس مناسب کشت زمین های ورزشی، زمین گلف و پارک ها می باشد.
  • یکی از گران ترین بذر ها می باشد.   
Lolium Perenne :
 
  • طول ریشه متوسط
  • زمان جوانه زنی زودتر از مابقی گونه هاست.
  • به دلیل استقرار بالا در تمامی انواع خاک ها، در ترمیم و بازسازی سایر چمن ها کاربرد دارد.
چمن دایکوندرا
 
دایکوندرا به نام های چمن عروس و چمن شبدری نیز معروف است. دایکوندرا گیاهی ظریف با برگ های پهن و قلوه ای شکل است و در مناطق مختلف به عنوان چمن کشت شده و پوششی از برگ کوچک و زیبا ایجاد می کند. این گیاه از طریق رانرهای سطحی و زیر سطحی توسعه می یابد.
این گیاه مقاومت به پا خوری ندارد و صرفا برای زیبایی کاشته می شود. 
مدت زمان جوانه زنی این بذر نسبت به سایر چمن ها طولانی تر است به طوری که بسته به دمای اولیه جوانه زنی 30 تا 40 روز به طول می انجامد.
مدت زمانی که برای ایجاد یک پوشش کامل سبز لازم است به میزان بذر مصرفی بستگی دارد به گونه‌ای که حدود 10 گرم بذر در هر مترمربع طی 5 هفته، پوشش سبز و متراکم بوجود می‌آورد.
 
 
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت آوان مشرق زمین ،عرضه کننده کلیه نهاده های کشاورزی می باشد.
خبرنامه