تاريخ : ۱۴۰۲/۸/۹
 قدم به قدم از خرید تا ازدیاد گیاهان آپارتمانی
 
خرید گیاه و نقل مکان :
 
قبل از خرید بودجه را تخمین بزنید، میزان مهارت خود را در پرورش گیاهان مختلف ارزیابی کنید، شرایط نور و درجه حرارت و رطوبت محل زندگی خود را بخاطر بسپارید، فضای آپارتمان خود را مد نظر داشته باشید و کلیه شرایط محیطی اعم از نور و حرارت و رطوبت خود را به فروشنده گوشزد نمایید تا گلدان مناسب را به شما معرفی نماید، نام گیاه را سوال کنید و در صورت امکان نام علمی آن را بخاطر بسپارید تا بتوانید اطلاعات جامع تری درباره آن در منابع و ماخذ کسب نمایید.
در صورتی که مبتدی هستید بهتراست بنا به گفته گلفروش ها گیاهان "فولادی" کم توقع، ارزان، سریع الرشد و قابل تکثیر انتخاب کنید.
برگ ها، ساقه، گل ها و خاک گیاه را به دقت بازدید نمایید تا از وجود آثار و بقایای آفات، امراض و علف های هرز پی برده و از خرید اینگونه گیاهان خودداری نمایید. در فصل زمستان، برای انتخاب گل دقت بیشتری داشته باشید.
هماهنگی گلدان با وضع، فرم و فضای اطاق را در ذهن خود مجسم نمایید، بعضی از گیاهان با شکل خاص و تعداد برگ ها مانند آگلونما، اطاق کوچک شما را بزرگتر جلوه می دهند.
از گلفروش گیاه "ریشه پر" تقاضا نمایید و این بدان معنی است که مدت زیادی است که گیاه به این گلدان منتقل شده و ریشه توسعه مطلوب خود را انجام داده و تعویض گلدان اشکالی بوجود نمی آورد، در غیر این صورت باید چند ماه پس از خرید اقدام به تعویض گلدان گردد.
اگر گیاه گلدار مانند آزالیا مد نظر شماست، گیاهانی را انتخاب نمایید که پرغنچه باشد، غنچه های آن هنوز باز نشده و یا تعداد کمی از آنها شکفته شده باشند.
دستورالعمل نگهداری گیاه خریداری شده را از فروشنده بخواهید.
در هنگام خرید گیاه مواد غذایی و کودهای مایع یا جامد محلول در آب مخصوص گیاهان زینتی را خریداری نموده و نحوه استفاده از آن را دریافت نمایید.
حمل و نقل گلدان مخصوصا در زمستان که جریان سرد هوا موجب پژمردگی برگها می گردد اهمیت فراوانی دارد، به گلفروش سفارش کنید که گلدان را در دو لفافه کاغذی بپیچاند تا تغییرات شدید در رطوبت و حرارت به گیاه لطمه ای نزد، حتی الامکان گلدان را در اطاق روباز و بدون کابین اتومبیل قرار ندهید.
در صورتی که مایل به خریداری گلدان هایی با کاشت گروهی و گیاهان مختلف هستید دقت نمایید که گیاهان مجموعه از نظر قد و رنگ و نیازهای محیط کاملا هماهنگ باشند.
 
تعویض گلدان و انواع آن:
 
 
اندازه گلدان از قاعده و استاندارد خاصی تبعیت می نماید و بین قاعده انتهایی و ابتدایی و ارتفاع آن رابطه و تناسبی برقرار است، نام گذاری آن برحسب قطر داخلی در لبه فوقانی است و به ترتیب دارای قطرهای 7، 9، 12، 20، 25، 37 سانتیمتر می باشد، وقتی از تعویض گلدان با یک درجه بالاتر سخن به میان می آید منظور انتخاب عدد 9 بعد از 7 و 25 بعد از 20 سانتیمتر است. جنس گلدان از سفال، سفال لعابدار، پلاستیک، چوب و فایبر گلاس بوده که هر کدام معایب و مزایایی دارند. استقبال از گلدان های پلاستیکی بخاطر تنوع در شکل و رنگ و طراحی آن است وگرنه گلدان های سفالی با محاسنی مانند سنگین بودن و عدم امکان برگشتن، قابلیت نفوذ جدار آن و شکل و رنگ آنها به مراتب به طبیعت نزدیک تر است و هم خوانی بیشتری دارد.
با گذشت زمان و گسترش ریشه و توسعه آن در گلدان و همچنین به علت فقیر شدن خاک گلدان از عناصر غذایی تعویض گلدان الزامی است. در تعویض گلدان به نکات زیر توجه فرمایید.
یکی از علایم فرا رسیدن زمان تعویض، خروج ریشه از سوراخ ته گلدان و کند شدن رشد گیاه است.
تعویض گلدان را فقط برای گیاهان سالم انجام دهید چون شوک وارده به گیاه در هنگام تعویض ممکن است منجربه خشک شدن گیاه مریض گردد.
گلدان گیاه تازه خریداری شده را در صورتی تعویض نمایید که گیاه ریشه پر باشد و بدین معنی است که حداقل 6 ماه از زمان تعویض قبلی گذشته باشد.
سوراخ ته گلدان باید متناسب با حجم آن باشد، ریختن قطعات کوچک گلدان شکسته و یا سنگریزه روی سوراخ جهت باز نگه داشتن زهکش و جلوگیری از باتلاقی شدن خاک گلدان الزامی است.
هنگام تعویض گلدان زمانی است که ریشه بتواند صدمات وارد به خود را در حین تعویض با ترمیم بافتهای خود جبران نماید و این زمانی است که فصل رشد (بهار) شروع شده و شیره نباتی به جریان افتاده باشد.
ممکن است ذرات خاک به اطراف سوراخ و یا سنگریزه های کنار آن نفوذ کرده و راه خروج آب اضافی را مسدود نمایند، جهت جلوگیری از مسدود شدن سوراخ زهکش مقداری پوشال و یا پوست شلتوک برنج بروی سنگریزه ها بریزید.
در صورت مسدود شدن روزنه زهکش و باتلاقی شدن خاک با قطعه ای از مفتول باریک به آرامی سنگریزه ها و قطعات شکسته گلدان را در مجاورت روزنه به حرکت در آورید، تا زهکش باز شود.
اگر از گلدان کهنه و قدیمی استفاده می کنید رسوبات قبلی آن را پاک نموده تا روزنه ها باز شوند، در صورت استفاده از گلدان نو بایستی آن را مدتی در آب غرقاب نموده تا سیراب گردد.
روز قبل از تعویض گلدان، گیاه را آبیاری و در هنگام تعویض دست چپ را در کف گلدان قرار داده و با وارونه کردن آن و وارد نمودن ضربه به لبه گلدان، گیاه را خارج نموده با یک میله و یا مداد خاکهای کهنه راحذف و گیاه را درون گلدان جدید کاشته و به آن خاک جدید مرطوب اضافه نمایید. خاک گلدان را بایستی با چند لرزش و با فشار دست متراکم نمایید.
پس از تعویض به ریشه ها اجازه دهید برای جستجو به دنبال آب، شروع به توسعه کنند. از این رو دو روز اول گلدان را آبیاری ننموده و گیاه را به سایه منتقل نمایید و در درجه حرارت بالا غبارپاشی کنید.
در صورت سنگین و حجیم شدن گلدان و عدم امکان تعویض ، حدود 5 سانتی متر از خاکهای سطحی گلدان با خاک غنی و نو اکتفا نمایید.
 
انواع ازدیاد گیاهان آپارتمانی  :
 
 
اگر دانش کاشت و ازدیاد انبوه گیاهان آپارتمانی در انحصار تولیدکنندگان بزرگ و حرفه ای باشد خریداران و نگهداری کنندگان هم باید به اندازه رفع نیاز های خود اطلاعات لازم را کسب نمایند. ازدیاد عبارت است از افزایش در تعداد گیاهان با استفاده از کاشت بذر، قلمه، ریشه برگ، ساقه زیرزمینی، پاجوش یا پاگیاه، تنه جوش، پیاز و بالاخره خوابانیدن گیاه به روشهای مختلف است در ادامه به ذکر چند روش متناسب با نیاز و وسایل موجود درمنازل اشاره میکینم:
 
 قلمه : عبارت است از قسمتی از ساقه، برگ و یا ریشه که از گیاه مادری جدا شده و در شرایطی نگهداری می گردد که در آن ریشه زایی صورت گیرد که خود انواع مختلف دارد.
 
قلمه ساقه : معمولی ترین نوع قلمه، ساقه است . قسمتی از ساقه را که دارای جوانه جانبی و یا انتهایی است از گیاه مادری جدا نموده و در محیط مساعد که اصولا خاک است قرار میدهند تا به صورت گیاه مستقلی رشد نماید، برای این منظور گلدانی با زهکش مناسب و پر از خاک کمپوست سبک و یا شن تهیه و قلمه های 7تا10سانتی متری با جوانه انتهایی و حداقل دوجفت برگ از شاخه های سالم قطع و جفت پایینی برگ را حذف و قسمت عاری از برگ قلمه را طوری در حفره های ایجاد شده در خاک قرار دهید که جفت بالایی برگ با خاک هم سطح باشد، با فشار انگشتان خاک اطراف قلمه را متراکم و سپس آبیاری نمایید ، جهت حفظ و ازدیاد رطوبت محیط گلدان را با کیسه یا چادر پلاستیکی پوشانیده و هر روز 5 دقیقه کیسه را از روی خزانه بردارید ، بدیهی است کاشت این نوع قلمه منحصر به گیاهان علفی مانند  برگ بیدی و حسن یوسف و امثال آن دارد و کاشت قلمه های چوبی و سخت در آپارتمان مشکل است .
 
قلمه برگ : چند گیاه مانند (( تولمیه آ )) و (( سان سی ویرا))که به این گونه تکثیر می یابند
روش کار به این ترتیب است که برگ سالم و با دمبرگ از بوته جدا و دمبرگ را طوری درون خاک گلدان قراردهید که سطح زیرین برگ با خاک در تماس باشد، درمورد گیاهانی مانند سان سی ویرا و استرتپوکارپوس از قلمه های نیم برگی استفاده می گردد .
 
تقسیم بوته : گیاهانی مانند مارانتا و کلروفیتوم بدین طریق ازدیاد می یابند، پس از بیرون آوردن گیاه از گلدان با یک چاقوی تیز بوته را به چندین قسمت تقسیم نموده بطوری که هر قسمت دارای مقداری ریشه باشد و بتواند به عنوان گیاهی مستقل به زندگی خود ادامه دهد .
 
 
پاجوش یا پاگیاه : در نقاط گوناگون ریشه گیاهانی مانند آناناس و گازمانیا جوانه هایی ایجاد می گردد که پس از رشد بصورت گیاه های کوچک در اطراف گیاه مادری سراز خاک بیرون آورده و با خارج نمودن آنها و بعضاً با مقداری ریشه قدیمی و مادری می توانند گیاهان جدیدی را در گلدان ها ی جدید بوجود بیاورند .
 
ساقه رونده: عبارتست از ساقه باریکی که از یک گیاه مادری بر روی سطح خاک گسترش می یابد ، جهت ازدیاد می توان گلدان های کوچکی تهیه و در کنار گلدان مادر قرار داد و سپس ساقه های رونده را در گلدان کنار گلدان مادری کاشت نمود و پس ازشروع رشد در آن ها گیاهک ها را از مادر جدا کرد.
 
ساقه زیرزمینی یا ریزوم : ساقه ای است که در زیر خاک و یا در سطح گلدان بصورت افقی روییده و با بیرون آوردن آنها و کاشت در گلدان های جدید ازدیاد می یابند سان سی ویرا یکی از صدها گیاهی است که بدین طریق تکثیر می یابد. 
 
امیدواریم مقاله قدم به قدم از خرید تا ازدیاد گیاهان آپارتمانی
مورد توجه و پسندتان قرار گرفته باشد . پیشاپیش از حمایت شما سپاسگزاریم.
این مطلب توسط تیم تحقیقاتی و علمی آوان تهیه شده است. استفاده از مطالب برای نشر علم و آگاهی با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است.
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت آوان مشرق زمین ،عرضه کننده کلیه نهاده های کشاورزی می باشد.
خبرنامه