تاريخ : ۱۴۰۳/۶/۳
سیلیکات پتاسیم تقویت کننده طبیعی گیاهان
 
سیلیکات پتاسیم یک ترکیب شیمیایی است که به عنوان کود و تقویت‌کننده گیاهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده حاوی دو عنصر ضروری برای رشد گیاهان یعنی سیلیکون و پتاسیم است. سیلیکون به تقویت دیواره سلولی گیاه جهت افزایش مقاومت آن در برابر تنش‌های محیطی مانند خشکسالی، شوری و آفات کمک می‌کند. پتاسیم نیز نقش مهمی در تنظیم آب در گیاه، فتوسنتز و انتقال مواد مغذی دارد.
 
عنصر سیلیس
سیلیس از عناصر اصلی و فراوان کره زمین است که یکی از عناصر مهم و ضروری برای گیاهان به حساب می‌آید که دارای خواص و مزایای فراوانی می‌باشد.
از جمله مزایای سیلیسیم می‌توان به افزایش ضخامت، سفتی و ایستادگی برگ‌های گیاه، افزایش قابلیت استفاده از فسفر، افزایش کیفیت محصول و عملکرد گیاه، افزایش نفوذ نور به گیاه و افزایش استحکام دیواره‌ی سلول‌های آوند چوبی اشاره کرد.
 
پتاسیم
 یکی از مهم‌ترین عناصر مورد نیاز گیاهان است که به عنوان عنصر تنظیم‌کننده کیفیت گیاه عمل می‌کند.
این عنصر برای حفظ رشد، تولیدمثل و توسعه گیاه، متعادل سازی اثر ازت، سنتز کربوهیدرات‌ها، افزایش ضخامت دیواره سلولی گیاه و مقاومت ساقه، جلوگیری از آبدار و گوشتی شدن برگ‌ها، کاهش امراض و بیماری‌های گیاهی، مقاومت به سرمای شدید و یخ‌زدگی نقش اساسی دارد.
 
مزایای استفاده از سیلیکات پتاسیم
 
 
1.افزایش مقاومت گیاهان در برابر گرما و سرما : 
با ایجاد لایه‌ محافظتی روی برگ ها سبب افزایش مقاومت در برابر گرمای تابستان می شود.
سیلیکات پتاسیم در مقابله با تنش سرما نیز باعث استحکام دیواره سلولی و حفظ بافت‌های گیاهی خواهد شد.
 
2.بهبود کیفیت میوه: 
استفاده از سیلیکات پتاسیم باعث افزایش اندازه، وزن و کیفیت میوه‌ها می‌شود.
 
3.افزایش طول انبارداری محصولات:
 
نور مستقیم خورشید باعث سوختگی برگ درختان می‌شود و این فرآیند باعث از بین رفتن سرسبزی گیاهان
یکی از نگرانی های بزرگ انبارداران میوه، فساد میوه ها در شرایط نگهداری در انبار است که باعث ضررهای غیر قابل جبرانی برای فروشندگان می شود. از فواید استفاده از کود سیلیکات پتاسیم افزایش دوره انبارداری میوه ها می باشد. به دلیل اینکه این کود دارای عناصر سیلیسیم و پتاسیم است از چروکیدگی محصولات جلوگیری می کند. کود سیلیکات پتاسیم باعث می شود که میوه ها بتوانند در مقابل تغییر هوایی انبار مقاومت کنند. همچنین کود سیلیکات پتاسیم با ایجاد یک دیواره سلولی محکم در گیاهان، سد فیزیکی مقاومی را در برابر حشرات چه در مزرعه و چه در انبار به وجود می آورد و مانع از فساد محصولات می شود.
 
4.کاهش جذب فلزات سنگین:
سیلیکات پتاسیم می‌تواند جذب فلزات سنگین توسط گیاه را کاهش دهد. این کود همچنین اثرات منفی آلومینیوم، سدیم و منگنز اضافی را کاهش می دهد، در روند پیری گیاهان تاخیر ایجاد می‌کند علاوه بر این میزان تعریق و تبخیر گیاه را نیز کاهش می‌دهد.
 
5.بهبود فتوسنتز:
سیلیسیم علاوه برافزایش سطح برگ‌ها با تقویت دیواره‌ی سلولی، افزایش میزان کلروفیل برگ و افزایش استحکام ساقه با قرار گرفتن برگ‌ها به‌صورت عمودی باعث جذب حداکثری نور در گیاه شده و درنتیجه به منجر به افزایش فتوسنتز گیاه می‌شود. پتاسیم موجود در این کود نیز نقش مهمی در فرایند فتوسنتز دارد. 
 
6.افزایش مقاومت به شوری:
این کود به گیاهان کمک می‌کند تا در خاک‌های شور بهتر رشد کنند. بر اساس مطالعات، سیلیکات پتاسیم، عملکرد غشای پلاسمایی را از طریق افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی آنزیمی در طول تنش شوری حفظ می کند.
 
7.افزایش مقاومت به خشکی: 
گیاهانی که با سیلیکات پتاسیم تغذیه می‌شوند، بهتر می‌توانند با کم‌آبی مقابله کنند.
مکانیسم احتمالی که توسط آن سیلیس باعث افزایش تحمل گیاه به تنشهای زنده و غیرزیستی می شود، افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و محتوای اسمولیت ها است.
 
8.مقاومت نسبت به آفتاب سوختگی: 
در سال های اخیر که میزان حرارت خورشید به شدت بالا رفته است و رطوبت و بارش نیز کم شده آسیب های فراوان ناشی از آفتاب سوختگی و تنش گرمایی به باغات و زمین های زراعی وارد شده است. محلول پاشی این ترکیب به مقاومت پوست میوه کمک کرده و می‌تواند از آفتاب سوختگی جلوگیری کند. در واقع افزایش استحکام دیواره سلولی و همچنین ایجاد لایه‌ای روی برگ و میوه، صدمه نور خورشید را کاهش داده و از این طریق تا حد زیادی خسارت ناشی از آفتاب سوختگی کاهش می‌یابد علاوه بر این تعریق و از دست رفتن رطوبت برگ را نیز کنترل می نماید.
 
9.افزایش سرسبزی گیاه
می‌شود. گاهی اوقات نور خورشید به حدی است که حتی به بافت میوه آسیب می‌رساند.
بدین منظور کود سیلیکات پتاسیم با تامین عناصر حیاتی (سیلیس و پتاسیم) از خشک شدن بیش از حد برگ درختان و گیاهان زراعی جلوگیری می‌کند و کود سیلیکات پتاسیم فتوسنتز را بهبود می‌بخشد در نتیجه هر چه گیاه سبزتر باشد، رشد کمی و کیفی محصول بیشتر است.
 
10.تقویت دیواره سلولی: 
سیلیکون با تقویت دیواره سلولی گیاه، مقاومت آن را در برابر بیماری‌ها، آفات و عوامل محیطی افزایش می‌دهد.
 
 
 
11.افزایش مقاومت به بیماری‌های قارچی:
سیلیکات پتاسیم با ایجاد یک لایه محافظ روی سطح برگ‌ها، از گیاه در برابر بیماری‌های قارچی محافظت می‌کند. در واقع این ترکیب به گیاهان کمک می کند که  در برابر اکثر بیماری به صورت عایق عمل کنند  و به بازسازی دوباره‌ی بافت خودشان  بپردازند.
قابل ذکر است عنصر سیلیسیم نقش موثری در بهبود مقاومت گیاهان در زمان بروز هر تنش زنده یا غیرزنده دارد، بطوریکه حضور سیلیسیم باعث فعال شدن مکانیسم دفاعی و افزایش تولید ترکیباتی مانند فنولیک‌ها و لیگنین شده که این مواد به بهتر شدن شرایط رشد و مقاومت گیاه (مانند افزایش مقاومت ساقه) در زمان تنش کمک می‌کنند.
عنصر پتاسیم نیز نقش مهمی در مقابله با برخی تنش‌ها دارد، زیرا باز و بسته شدن روزنه‌های برگ تحت تاثیر حضور پتاسیم است. در شرایط تنش کم‌آبی اگر میزان کافی از پتاسیم در برگ باشد، حرکات روزنه‌‌ای، کاملا کنترل شده خواهد بود تا آسیب به گیاه کمتر باشد. 
 
12.جلوگیری از خمیدگی گیاهان:
ورس یا خمیدگی گیاه مشکل رایجی است که با افزایش رشد طولی شاخه و تنه‌ی گیاهان ، گریبان گیر محصولات کشاورزی می شود. با استفاده از این کود موقعیت قرار گیری شاخه ها و برگ ها در نرمال ترین حالت ممکن قرار می گیرد. علاوه بر آن در رشد زایشی و بالا بردن عملکرد و محصول دهی گیاهان نیز تاثیر زیادی دارد.
از تاثیرات دیگر این کود، تقویت تولید مثل با بهبود گرده افشانی و افزایش باروری گرده گیاه است.
 
 
 
نحوه استفاده از سیلیکات پتاسیم
سیلیکات پتاسیم به صورت محلول پاش و یا آبیاری به خاک اضافه می‌شود. مقدار و زمان مصرف این کود به نوع گیاه، مرحله رشد و شرایط خاک بستگی دارد.جهت مشاهده اطلاعات سیلیکات پتاسیم سارکو این جا کلیک کنید. 
 
نکات مهم در استفاده از سیلیکات پتاسیم
* غلظت مناسب: استفاده از غلظت بالای این کود می‌تواند به گیاه آسیب برساند.
* زمان مصرف: بهترین زمان برای استفاده از سیلیکات پتاسیم، اوایل فصل رشد و قبل از گلدهی است.
توجه به pH خاک: pH خاک می‌تواند بر روی جذب سیلیکون توسط گیاه تأثیرگذار باشد.
* تلفیق با سایر کودها: از مصرف سیلیکات پتاسیم در زمان نیاز گیاه به کلسیم باید خودداری کنید. زیرا سیلیکات پتاسیم با کلسیم حالت رقابت دارد. علاوه بر این با ترکیبات گوگردی و مسی نیز نباید ترکیب شود.
سیلیکات پتاسیم در کشاورزی برای انواع مختلف گیاهان از جمله درختان میوه، سبزیجات، زینتی و محصولات زراعی استفاده می‌شود. این کود به ویژه برای گیاهانی که در خاک‌های فقیر از سیلیکون کشت می‌شوند، بسیار مفید است.
در کل، سیلیکات پتاسیم یک کود موثر و طبیعی برای تقویت گیاهان و افزایش عملکرد آن‌ها است. با استفاده صحیح از این کود، می‌توان به محصولاتی با کیفیت‌تر و مقاوم‌تر دست یافت.
 
  امیدواریم مقاله سیلیکات پتاسیم تقویت کننده طبیعی گیاهان ، مورد توجه و پسندتان قرار گرفته باشد . در صورتی که در این زمینه سوال، نظر و یا تجربه ای دارید با ما تماس بگیرید.  پیشاپیش از حمایت شما سپاسگزاریم. 
این مطلب توسط تیم تحقیقاتی و علمی آوان تهیه شده است. استفاده از مطالب برای نشر علم و آگاهی با ذکر منبع و درج لینک مانعی ندارد.
 
 
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت آوان مشرق زمین ،عرضه کننده کلیه نهاده های کشاورزی می باشد.
خبرنامه